wydaje mi się, że chodzi po prostu o to co jest w środku pilarki za kilkaset zł. Ja do cięcia drewna na opał używam zielonego Boscha AKE 35-17S (made in Germany). Pilarka stanęła mi dęba na jakimś gwoździu podczas cięcia belki i po rozkręceniu okazało się, że przekładnia pomiędzy silnikiem a łańcuchem jest plastikowa. Teraz usiłuję się dodzwonić do serwisu Boscha by zapytać czy wymiana tej zębatki będzie w ogóle opłacalna
przekładnia pomiędzy silnikiem a łańcuchem jest plastikowa.
W zasadzie każda elektryczna pilarka ma plastikowe koło, jest to zastosowane ze względów bezpieczeństwa, aby w razie właśnie takiej sytuacji jak się tobie zdarzyła ma się uszkodzić, wymień ją i po sprawie.
_________________ Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
a czy pilarki typu: Husqvarna 321 EL albo Stihl MSE 220 też zawierają plastikowe zębatki? bo wiem, że w takich jest przekładnia i ona musi chyba być metalowa...
przekładnia pomiędzy silnikiem a łańcuchem jest plastikowa.
W zasadzie każda elektryczna pilarka ma plastikowe koło, jest to zastosowane ze względów bezpieczeństwa, aby w razie właśnie takiej sytuacji jak się tobie zdarzyła ma się uszkodzić, wymień ją i po sprawie.
czasem ciężko się zdecydować na to, jaką pilarkę wybrać. Ostatnio trafiłam na dość ciekawą ofertę firmy al-ko i szukam osób, które używały tego sprzętu, jeśli ktoś z was miał z nimi do czynienia, będę wdzięczna za wszelkie opinie.
Nie wiem jak Stihl ale co do Husqvarny to na pewno jest plastikowa zębatka, która w razie wymiany jest droga.
Witam,tak w pilarkach elektrycznych Stihl też są zębatki metalo-plastikowe.
_________________ Henry58
markab.com.pl
Imię: Marcin Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2012 Posty: 14 Skąd: Rumia
Wysłany: 23 Styczeń 2012, 16:41
Jak pisał Troku, w piłach elektrycznych, ze względów bezpieczeństwa (piły, nie użytkownika) zawsze stosuje się zębatki metalowo-plastikowe, jednak jakość plastiku jest zdecydowanie różna. Zdecydowanie polecam markowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum