Wysłany: 24 Listopad 2010, 00:06 Informacje na temat tego silnika
Witam, jako że lubie wezwania wymodziłem sobie taki oto silnik:
Na zdjęciach jest wyczyszczony i troche juz rozebrany. Na nim napisano "Tecumseh made in italy".
Chciałbym się dowiedzieć na jego temat jak najwięcej informacji, schematów i przedewszystki jakiej mocy moge się spodziewać od niego oraz jakiej pojemności skokowej jest sprzęt.
Jest to dolniak, tłok 63mm, pionowy, dowiedziałem się juz, iż aby mógł pracować stacjonarnie musze zamontować koło zamachowe (nie wiem jednak jakich wymiarów i wagi), zamki na pierścieniach to 1mm oraz 1,5mm i 1,5mm na smarująco-zgarniającym (czy są poprawne te wymiary bo wydaje mi się że jednak za duże).
Nie było w nim gaźnika więc nie próbowałem odpalić, myśle jednak że zawory nie trzymają szczelności, czy można je dokupić ew. jak je rozpiąć?
ps. Do czego służy mechanizm na fotografii:
Na myśli mam tę blaszke, sprężynkę i bolec na wałku rozrządu. Pozdrawiam
smerf_ff, dzięki Ci za plik - przydał się i pomógł.
luke-z, Po przeczytaniu owej serwisówki stwierdziłem właśnie, że to odprężnik, działa na zasadzie powdiweszania zaworu wydechowego. Postanowilem że się go pozbędę, silnik nie jest pierwszej młodości i kompresja może nie być za silna. Kupiłem też tłok, nowy, wypolerowałem z deczka denko. W sklepie nie mieli pierścionków więc pozostały stare (do wymienienia).
Mam troche problem, śruby którymi zkręcony jest blok są o innym skoku, nie mam zielonego pojęcia gdzie moge takie dostać (i w ogóle jaki jest ich skok). Ma ktoś informacje gdzie moge je dostać? Stare są juz dosyć wytarte.
Co do gaźnika, jaka powinna być długość kolektora i czy ew. moge na próbe rozruchu dopasować inny gaźnik (np. komarka?).
Na takich luzach w zamkach pierścieniowych to nie za bardzo będzie chodził ten silnik ponieważ będzie brał olej, wymień pierścienie, dotrzyj gniazda zaworowe szczególnie wydech bo jest lekko okopcony, kolektor ssący kupisz na allegro od pierwszego lepszego tecumsecha razem z gaźnikiem pasuje każdy, problemem jedynie może być ustawienie regulatora obrotów i sprężynek ale jak zastosujesz oryginalne to będzie chodził, koło zamachowe oblicz sobie ze wzoru masy noża x prędkość obrotową czyli około 1,2kg o średnicy nie mniejszej jak 20 cm.
_________________ Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum