Wysłany: 10 Maj 2011, 10:51 Nowa kosiarka z silnikiem briggs&stratton 450 clasic - d
Zanim ewentualnie zwrócę się do serwisu chciałbym poradzić się na forum.Kupiłem nową kosiarkę silnikiem briggs&stratton 450 clasic. Kosiłem nią dopiero przez 2 godz. robocze. Od samego początku moim zdaniem silnik (tłumik) wydaje dziwne odgłosy co jakiś czas (nieregularnie) jak motocykl typu "czoper", słychać takie "puchanie". Nie spadaja przy tym obroty, kosiarka kosi normalnie. Zjawisko to zaczyna się po około 1 minucie od odpalenia zimnego silnika bez wzgledu czy się kosi trawę czy stoi w miejscu. Pytanie moje brzmi czy jest to usterka i zgłaszać do serwisu czy silnik jest nadotarciu i z czasem sytuacja się unormuje.
PS. Dzwoniłem do serwisu. Pan powiedział mi, że ten typ tak ma i żeby ewentualnie wymienić świecę na briggs&stratton, fabrycznie jest Champion.
Zmiana stacji na troszkę droższą (markową?) choć i tu nie ma się pewności. P.S.Zatankowałem kiedyś na Lukoil, a benzyna zamiast pachnieć benzyną, waliła rozpuszczalnikiem
_________________ Państwowy system zarządzania: ja ukradnę, tata i wujek ukradną, a co zostanie to niech się inni martwią...
Ciąg dalszy do mojego tematu. Przyjrzałem się i posłuchałem silnika kosiarki na postoju, to słychać jednak że nie równo pracuje i patrząc na układ sprężynek i dźwigienek przy gaźniku widać że cały czas sprężynki i dźwigienki pracują tzn. próbują utrzymać równe obroty a nie dają rady. Czy takie zachowanie tego mechanizmu na postoju jest normą? Chyba to nie wina paliwa, moze jest potrzebna jakaś regulacja tych sprężynek.
conri Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 306
Wysłany: 16 Maj 2011, 14:48
Sprężynki zwane governorami mają za zadanie utrzymać stała prędkość obrotowa (skład mieszanki) w wypadku zwiększenia obciążenia.Te "odbicia" suwów. moga oznaczać złą regulacje zaworów.Aczkolwiek silnik Quatrro. Sprint, często tak pracuje. jakby " głupiał" z zapłonem
Masz gwarancję nie ma co się martwić. Niech odpalą inna maszynę i porownają pracę.Może być to też kwestia dotarcia.
Witam, strzelanie w tłumik jest normalny objawem w tych silnikach. Spowodowane jest to bardzo krótkim układem wydechowym. W celu poprawy kultury pracy można "ale nie trzeba" dotrzeć zawory, albo poczekać aż się same dotrą podczas pracy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum