Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: wargo
6 Grudzień 2010, 19:34
problem z kosiarką . B&S
Autor Wiadomość
damian175

Wysłany: 1 Grudzień 2010, 18:49   problem z kosiarką . B&S

Witam , a wiec mam problem z kosiarką samojezdną oleo-mac z silnikiem B&S 17.5 km.Rozrusznik nie daje rady przekręcić wałem. akumulator sprawny,rozrusznik sprawny,po wykręceniu świecy wszystko elegancko działa silnik kręci się bez żadnych problemów, niema oporów,nic nie blokuje .już wszystkiego próbowałem i nie mam pojęcia co to może być .może ktoś z was będzie coś o tym wiedział .Za wszelka pomoc jestem wdzięczny

Google 

Wysłany:    Reklama Google

troku 
sprzedawca, serwisant

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 00:17   

Sprawdź czy aby nie padł ci selenoid to ta cewka co jest odpowiedzialna za rozruch, wchodzi do niej przewód zasilający rozrusznik - zewrzyj te dwa styki jak zakręci to masz odpowiedź - uważaj mocno iskrzy więc zewrzyj pewnym ruchem np kluczem płaskim.

pozdrawiam
Andrzej

andrzej.troczynski@gmail.com
665 200 900

smerf_ff 

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 12:22   

A może jednak aku.Przy wykręconej świecy masz mały opór i wtedy jest o.k.

damian175 

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 17:16   

selenoid jest nowy a z akumulatorem to już probowałem zmieniać na inny i dalej to samo. tak jakby była za duża kompresja i niema siły jej przełamać. dzieki za odpowiedzi,może jakieś inne propozycje

pfp76 

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 17:20   

To jest za malo danych. Skad wiesz , ze masz dobry akumulator? Czy rozrusznik nie kreci wcale ? Czy go wogole "slychac" ? Pomecz go troche i sprawdz po kolei czy nie grzeja sie przewody - po kolei: zacisk aku.-podlaczenie do zwory {selenoid}-podlaczenie przewodu na wyjsciu zwory i sama zwora {czy sie nie grzeje} -podlaczenie do rozrusznika i wreszcie masa. Typuje slaby akumulator lub niedokrecone zasniedzale do niego przewody.

pfp76 

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 17:23   

Ok. Odpowiedziales w trakcie pisania przezemnie postu . Sprawdz czy nic sie nie grzeje , ale wczesniej go troche "pomecz"

damian175 

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 17:56   

dwa dni temu próbowałem go robić i gdy tak męczyłem rozrusznik faktycznie trochę kable się nagrzały, a więc gdy przekręcam kluczyk to rozrusznik się przekręca do takiego stopnia kiedy łapie kompresje i na tej kompresji niedaje rady, niedaje rady przeskoczyc tej kompresji i tak wielokrotnie gdy próbuje przekręcic kluczykiem za każdym razem to samo się dzieje. ta kompresja tak jakby była za duża i jej niemoże przełamać . wasze rady jutro spróbuje też sprawdzić

troku 
sprzedawca, serwisant

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 19:06   

Masz na bank trafiony selenoid, wymień go a będzie odpalał,

pozdrawiam
Andrzej

665 200 900

damian175 

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 19:18   

selenoid wymieniałem na nowy i to nie jest selenoid,bo jak próbuje na tzw"krótko'' do też tak samo było niechciało przełamać.

Henry58 
serwisant

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 21:14   

Witam,przepraszam mam pytanie ,może głupie ale zaryzykuję.Czy świecę wkręciłeś odpowiednią?Nie ma za długiego gwintu?

Henry58 
serwisant

Wysłany: 2 Grudzień 2010, 21:16   

Witam raz jeszcze.Czy przypadkiem nie nalałeś oleju do cylindra?

troku 
sprzedawca, serwisant

Wysłany: 3 Grudzień 2010, 06:38   

Sprawdź czy działa dekompresor na zaworze wydechowym, odkręć pokrywę głowicy obracaj wałem, w połowie cyklu ssania powinien na chwilkę się lekko unieść, sprawdź i daj znać.

pozdrawiam
Andrzej

665 200 900

dolek 
sprzedawca serwisant

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 13:28   

Może się spie.... elektro-zaworek w gazniku i paliwo leje i zalało cylinder. Jak sprawdzić? Sprawdz stan oleju jak będzie za wysoki i wyrażnie czuć benzyną lub jak odkręcisz świece i po przekręceniu wałem przez otwór świecy żygnie paliwem tzn że jest przyczyna.

Tylko jak odkręcisz świece i będzie mokra w benzynie to wez czapeczkę świecy odchyl w "bezpieczne miejsce" żeby przy przeskoku iskry nie zapalił si się traktorek.

damian175 

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 13:33   

robiłem wszystko to coście pisali,sprawdzałem ten dekompresor i nieotwierał sie zawór więc postanowiłem zajrzeć głębiej.Rozebrałem silnik i na wałku rozrzadu rozlecial sie (POŁAMAŁ )taki palec który się oteierał na sprężynce . ten palec znajduje sie pod dużą zębatkom wałka rozrządu I niewiem do czego to służy może wy wiecie.

troku 
sprzedawca, serwisant

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 14:59   

W momencie rozruchu otwiera zawór w celu dekompresji, jak obroty się zwiększą to się odchyla i nie otwiera zaworu w trakcie cyklu sprężania, spotkałem się już z tą usterką w silnikach B&S.

pozdrawiam
Andrzej

665 200 900

damian175 

Wysłany: 4 Grudzień 2010, 15:32   

własnie to wymieniłem podczas zakładania domysliłem się do czego to służy jutro sprawdze czy działa i dam znać dzieki za info i pozdro.

damian175 

Wysłany: 5 Grudzień 2010, 18:16   

witam ,wszystko ładnie dziala tak jak powinno być, teraz bez żadnych problemów odpala. dzieki za pomoc . :mrgreen:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi