Hmm, mogę ci to sprawdzić podczas sezonu, kiedy odpalę sprzęt i trochę nim popracuję. Albo w zasadzie możesz sam spr. jeśli masz jakiś termometr, mierząc temp. miski olejowej (miejsce oczyszczone z trawy). Myślę, że różnica w samej temp. oleju nie będzie wiele się różniła od tego co zmierzysz. Możemy później porównać nasze pomiary ;)
_________________ Państwowy system zarządzania: ja ukradnę, tata i wujek ukradną, a co zostanie to niech się inni martwią...
lukasss3
Wysłany: 15 Marzec 2010, 16:23
No to lipa :) bo nie mam termometru mam tylko taki w voltomierzu za 50 zł tylko nie wiem do ilu on mierzy a nie chce go zepsuć :)no ale jak w samochodach olej załóżmy sie rozgrzewa tak 90 - 105 * to w kosiarce ile moze miec :) ?
Jak cos to zmierz ty bo ja nie mam jak :) .
[ Dodano: 2010-03-22, 15:05 ]
Dobra zrobiłem test No i przystąpiłem do pomiarów posłużył mi do tego miernik wskazówkowy ze starej pralki wyczyściłem i najpierw go przetestowałem porównując czy nie przekłamuje z miernikiem cyfrowym nie było żadnego błędu pomiarowego wskazywał poprawnie .
Temperatura na słońcu 20*
Test polegał na :
1 rozgrzaniu silnika przez 20 -25 min. na niskich obrotach
2 rozgrzanie silnik prze kolejne 20 -25 minut tym razem na maksymalnych obrotach około 3000 obr/min
odkręciłem bagnet i włożyłem w miarkę do silnika aby zanurzyła sie w oleju poczekałem chwile aż wskazówka przestała się dźwigać i :
- w pierwszym przypadku wskazówka wylądowała na około 53*
- w drugim przypadku powędrowała do 64 *
Silnik to Tecumseh 3.5KM
[ Dodano: 17 Kwiecień 2010, 18:50 ]
Witam ponownie dzisiaj kosiłem pierwszy raz w tym sezonie trawę po skoszeniu mojego ogrodu co zajmuje mi przeważnie 1 h do 1.5h zmierzyłem temperaturę oleju czujnikiem cyfrowym temperatura wynosiła równo 80 * oczywiście obroty na manetce podczas koszenia nie przekraczały połowy .
_________________ B&S Quantum 5KM 3.8 KW :)
Ostatnio zmieniony przez lukasss3 22 Marzec 2010, 15:05, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 16 Listopad 2010, 21:52
W tamtym sezonie kosiłem moją kosiarką trawe silnik brigst straton 3KM trawa była dość wysoka po 3o min pracy zgasiłem sprzęt i w miarke do oleju włożyłem termometr z pieca co tem oleju wyniosła 95*C
Nie widzę w tym nic dziwnego ja w moim aucie uzyskiwałem 90stopni Celcjusza przy obciążeniu, silniki chłodzone powietrzem mają zazwyczaj wyższą temperaturę oleju.
_________________ Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum