Wysłany: 3 Wrzesień 2011, 18:54 wyciek oleju, dymienie, strata mocy solo 582
Witam,
Jestem posiadaczem kosiarki solo 582 z silnikiem tesumseh. Zakupiłem ją za całe 150 zł 2 lata temu, Dotychczas obsługa kosiarki polegała tylko na wymianie oleju, świecy, filtra oraz czyszczeniu. W tym roku z kosiarką zaczęło się coś dziać - zauważyłem, że zaczęła dymić ( mam wrażenie, że tylko pod obciążeniem). Wydaje mi się, że straciła dość znacznie na mocy, ale odpala dostkonale od pierwszego "kopnięcia". W dniu dzisiejszym zauważyłem tez dość duzy wyciek oleju - chyba spod cylindra. Czy ktoś ma pojęcie co to może być? Stawiam na pierścienie... Kiedyś miałem simsona i tam pierścienie zmieniało się łatwo.... :)
Witam,wyciek oleju następuje z odpowietrznika komory korbowo-tłokowej czyli z tzw. "odmy".Moim skromnym zadaniem, silnik ma już swój przebieg i nie ma sensu go już reanimować.Jest to silnik czterosuwowy dolnozaworowy chłodzony powietrzem z aluminiową tuleją cylindra.Jest duże prawdopodobieństwo że, tuleja cylindra będzie miała kształt owalny i co za tym idzie wymiana pierścieni może pogorszyć zaistniałą sytuację.
Witam,kolego najlepiej użyć średnicówki i wtedy dokonasz pomiaru cylindra.
_________________ Henry58
conri Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 309
Wysłany: 5 Wrzesień 2011, 22:02
Zrobic honowanie i dorobic nowy tlok i pierscienie.Tak jak robia z motocyklowymi silnikami.
Koszt mniejszy niz zakup nowej maszynki,a trwalosc znow na lata.
Zrobienie szlifu cylindra i znalezienie tloka nadwymiarowego to jest koszt około 200 250 zł jak dla mnie to gra nie warta świeczki proponuje zakup nowego silnika jeżeli wózek jest sprawny mozna kupić silnik.
_________________ Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum