Oficjalne dodatki zawarte w książeczce serwisowej wyglądają następująco:
Główną trudnością, którą muszę pokonać to element umożliwiający wyrzucanie trawy z kosiska do kosza, który umieszczę z tyłu kosiarki. Już założyłem w tej sprawie temat w dziale "Kupię/Poszukuję" : Temat w dziale kupię/poszukuję. Nie jestem pewien czy traktor poradzi sobie z wyrzucaniem trawy do kosza, dlatego swoją przygodę chcę zacząć od tego elementu. Jeżeli trawa po opuszczeniu tegoż elementu będzie miała odpowiednio dużą prędkość aby trafiać w przyszłości do kosza, będę kontynuował budowę swojego projektu. Traktor ma 2 noże, boczny wyrzut. Wyczytałem, że w przypadku montażu kosza należy zmienić noże na specjalne, lecz tak jak wspominałem najpierw muszę mieć element od którego wszystko zacznę.
Czy ktoś miał styczność z takim elementem/koszem fabrycznym/własnej roboty? Jeżeli tak, bardzo proszę o kontakt, myślę że wszystkie porady mogą być bardzo przydatne.
Imię: Konrad Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2016 Posty: 116
Wysłany: 10 Kwiecień 2016, 11:08
Radze z dobrego serca - porzuć ten projekt, traktorki z tą "rurą" a bez dodatkowego wentylatora fatalnie zbierają trawę, i bez przerwy się zapychają(a konkretnie ta rura się zapycha), taki kosz to w ogóle pomyłka on sie nadaje tylko do rzadkiej, małej trawy, w dodatku suchej jak pieprz.
Nakupisz elementów, noży, naspawasz się, naszyjesz kosza wciąz będzie daleko do oryginału, a kosiarka i tak będzie fatalnie zbierać trawe... lepiej go ładnie umyj, sprzedaj i kup taki z koszem - serio. Chyba że jesteś typowym "grzebkiem" lubisz stworzyć jakiś projekt, no to możesz sie pobawić, ale dorabiany kombinowany kosz wręcz obniża wartość takiego traktorka, a Tobie i tak się nie sprawdzi, tak jak mówiłem to najgorsze możliwe rozwiązanie wyrzutu do kosza. Finansowo kompletnie nie opłacalne
Moim zdaniem robota nie warta wysiłku. Lepiej zrobisz tak jak kolega wyżej napisał - sprzedaj i kup oryginalny z koszem.
troku
Imię: Andrzej Pomógł: 109 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lip 2010 Posty: 2366 Skąd: Poznań tel. 665 200 900
Wysłany: 4 Maj 2016, 21:09
Potwierdzam - kiepsko zbiera trawę, wystarczy mokra zbyt wysoka lub gęsta i co chwila się zapycha.
Tornado Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Paź 2014 Posty: 292
Wysłany: 13 Czerwiec 2016, 22:49
Na jakim etapie jesteś Swych prac? j
Jakie efekty?
MarekKow
Imię: Marek
Wysłany: 26 Czerwiec 2016, 10:04
Pytałem też osoby, która była sprzedawała takie całe systemy - odradziła mi konstruowanie, więc porzuciłem projekt. Po za tym nie spotkałem się nigdzie z opinią, jakoby te systemy miały dobrze zbierać trawę.
Tornado Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Paź 2014 Posty: 292
Wysłany: 26 Czerwiec 2016, 12:07
No i w/g mnie dobrze zrobiłeś iż zrezygnowałeś, szkoda czasu i pieniędzy na coś, co raczej nie zdałoby egzaminu..
Witam serdecznie, przeczytałem cały wątek i powiem Wam, że z tym zbieraniem (system bez dodatkowej duchawy) to nie jest tak źle jak to malujecie . Szacunek.
-45380022033641__405x720-RGB_565-259639503.jpg
Plik ściągnięto 269 raz(y) 42,22 KB
DSC_0494m.jpg
Plik ściągnięto 195 raz(y) 394,86 KB
kosz m.jpg
Plik ściągnięto 327 raz(y) 312,01 KB
DSC_0457m.jpg
Plik ściągnięto 181 raz(y) 279,87 KB
DSC_0495m.jpg
Plik ściągnięto 140 raz(y) 397,42 KB
DSC_0496m.jpg
Plik ściągnięto 313 raz(y) 1,18 MB
pfp76 Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 366 Skąd: Lublin
Wysłany: 16 Czerwiec 2017, 17:47
Pewnie ,że nie jest tak żle . Dokładnie taki sam patent mam przy craftsmanie . Jednak trzeba sobie zdawać przy tym sprawę z paru kwestii . Pierwsza to taka ,że system nie jest idealny , a jedynie "daje rade" -aczkolwiek całkiem nieżle. Ważne , a w moim przekonaniu kluczowe ,jest aby rura była dzielona -mniej więcej w połowie . System zapycha się przeważnie między połączeniem :deck-rura -do połowy jej długości . Wtedy powinna być możliwość szybkiego rozpięcia rury (w połowie ) , następnie górną część wpychasz do srodka kosza ,następnie , wyciągasz garść , lub dwie garści trawy co przywraca wentylacje rury ,włączasz noże, a resztę trawy wyrzucana jest do tyłu (co się zbierze przy następnym nawrocie).Oczywiście często można dostać w pysk resztą trawy z rury , ale trudno- to jest wojna....
Bez możliwości takiego manewru ,który trwa ...ok.20sec. ,taki system zbierania bym odrzucił .
Niestety całość konstrukcji jest dosyć podatna na pęknięcia . Również dosyć szybko zużuwają się połączenia :deck-rura-druga częśc rury- gumowy uszczelniać rury w koszu...
Jednak taki kosz używałem wiele razy i wiele razy mi pomógł .
DŁUGOŚC RURY ,KTÓRĄ ODDYKAMY , A JEST ONA BEZPOŚREDNIO POŁACZONA Z PRACUJĄCYM DECKIEM POWINNA BYĆ ZNACZNIE DŁUŻSZA OD DŁUGOŚCI RĘKI .
-żeby nie "pomacać" noży...
Pfp76 jest jak piszesz. Ma to wady ale i zalety. Jak się odpowiednio kosi to zapełni cały kosz - sam się zdziwiłem. Ja do czyszczenia (rzadko) zapchanej rury odpinam całkowicie dolną część, czyszczenie bez możliwości "pomacania" noży tylko odpinamy trzy zapinki, bez problemu.
Tato ma traktorek MTD z tylnym wyrzutem - też się potrafi zapchać
Popełniłem ten wpis ponieważ uważam, że wielu kolegów zbyt negatywnie ocenia ten system. Chyba każdy producent ma ten system, jak by to nie działało poszedłby z torbami. A że nie zbiera półmetrowej i mokrej trawy - wybacz! Kto rozsądny będzie się babrał z trawą po deszczu. Jak trawa jest sucha i niska - czyli taka jaka powinna być na trawniku, kosimy powoli, to gwarantuję, że jest okey. Nie trzeba tego systemu całkowicie odradzać zainteresowanym, tylko zaznaczyć warunki jak wyżej i ... " będziesz pan zadowolony". W innym wypadku profesjonalne: Kubota, Iseki itp.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum