Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Ogłoszenie 
Poradnik ogrodniczy
Inne strony partnerskie: Kosiarki spalinowe, elektryczne - sklep internetowy Expo, pawilony ogrodowe, środki , nawozy, nasiona
24kosiarki.pl, Ogrody zimowe Anta

Poprzedni temat :: Następny temat
czrny dym z kosiaki B&S 4KM
Autor Wiadomość
jovi123
Nowicjusz
jovi123

Wysłany: 2008-05-25, 22:31   czrny dym z kosiaki B&S 4KM

Witam serdecznie mam problem po walnięciu w kołek kosiarka zaczęła dymić na czarno i pracuje na niskich obrotach rozebrałem ja w obawie ze wał wyszedł bokiem (ale raczej jest ok olej nigdzie nie leci nie telepie jej na boki) , wyczyściłem filtr powietrza zmieniłem świece , nóż, wyczyściłem gaźnik i nic nie pomaga dalej nierównomierna praca świeca czarna po minucie i tak sobie klekocze ale nie gaśnie jak ma sie skończyć paliwo to na 5min pracuje dobrze
pomocy!!!

Google 

Skąd wiesz o forum: internet
Wysłany:    Reklama Google

Henry58 
Specjalista
serwisant

Skąd wiesz o forum: forum kosiarki
Wysłany: 2008-05-26, 19:04   

Zdejmij rozrusznik zobaczysz koło magnesowe z "kielichem"na górze tego, koła odkręć nakrętkę i zobacz ustawienie klina koła magnesowego , jeżeli będzie ścięty wymień na nowy.
koło magnesowe osadzone jest na stożku.
Ostatnio zmieniony przez Henry58 2008-05-26, 19:05, w całości zmieniany 1 raz  

jovi123 
Nowicjusz
jovi123

Wysłany: 2008-06-04, 08:10   niestety nie klin

rozkreciłem i klin był na swoim miejscu miałem nadzieje ze to to i po sprawie

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2008-06-05, 17:36   

Jaki to typ silnika?

wargo 
Administrator
pasożyt

Skąd wiesz o forum: z google
Wysłany: 2008-06-19, 11:16   

Może nieodpowiednie paliwo/olej?

jovi123 
Nowicjusz
jovi123

Wysłany: 2008-06-22, 09:59   temat zamykam była to spreżynka pod membranami w gaźniku

pomógł kolega Henry :lol:

orzech 
Nowicjusz

Skąd wiesz o forum: kolega
Wysłany: 2008-08-27, 20:39   

Henry58 jezli mozesz to prosze o opisanie przez Ciebie tego sposobu na naprawe kosiarki bo mam identyczny problem jak kolega i nic nie pomaga :-(

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2008-08-28, 17:41   

jaki model silnika? Briggs, Tecumseh,Honda, K40.
pozdrawiam Henry58 :-)

godzik1993 
Nowicjusz

Skąd wiesz o forum: poszukałem
Wysłany: 2009-04-13, 18:43   

wymien pierscienie i bedzie dobrze

zaba 
Nowicjusz
totalny laik

Skąd wiesz o forum: google
Wysłany: 2009-07-13, 21:46   

witam jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o kosiarki i mam dokładnie ten problem który był opisany (silnik Brigs)
1 czarny dym
2 nierówna praca
3 czarna świeca po 2 minutach
4 ostatnie 2minuty pracy przed końcem paliwa wszytko OK
problem w tym że nie chciałem się bawić z naprawą i po tym jak wymiana świecy nie pomogła oddałem kosiarkę do "fachowca". Zapłaciłem 70zł za wymianę oleju i membranek pod gaźnikiem i przez 2 godziny koszenia było OK, ale potem znowu to samo. Więc znowu do "fachowca" i wymiana gaźnika. Po 10 minutach koszenia znowu to samo. kolejny raz do "fachowca" i wymiana pierścieni. I znowu 10 minut koszenia i znowu to samo. Proszę o radę czy mam ją już złomować czy jeszcze da się coś zrobić.

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2009-07-14, 16:19   

Witam,mam pytanie, czy fachowiec sprawdzał luzy zaworowe?Nastepnie czy wymienił sprężynę obrotów? Wniektórych modelach wystepują 2-szt prężyn (duża i mała)

zaba 
Nowicjusz
totalny laik

Skąd wiesz o forum: google
Wysłany: 2009-07-17, 12:51   

oddałem po raz kolejny kosiarkę do naprawy i fachowiec stwierdził że spróbuje zmienić modył zapłonu bo spotkał się z takim montażem że do silnika 4.5KM montowano moduł od kosiarek 3,5KM. Zobaczymy czy to coś da i ile mnie to będzie kosztowało. I tak chcę kupić traktorek do koszenia ale taka mała kosiarka przyda się do precyzyjnego koszenia przy krzewach. Autentycznie w tym sezonie moja kosiarka spędza więcej czasu w naprawie niż u mnie.

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2009-07-17, 20:53   

Witam, moim skromnym zdaniem "fachowiec" nie wie gdzie szukać przyczyny awarii.wymiana modułu? nic mu to nie pomoże.

magda1983 
Nowicjusz

Skąd wiesz o forum: z internetu
Wysłany: 2009-07-19, 09:27   

witam Panie Henry58

prosze o podanie ustawienia zapłonu oraz zaworów w kosiarce Brix clasic 35. Wymienilem pierscienie i nie moge jej uruchomic poniewaz nie zaznaczylem ustawienia walka zaworow oraz zaplonu.

Robjunior 
Nowicjusz

Skąd wiesz o forum: google.pl
Wysłany: 2009-07-19, 13:12   

Nie możesz uruchomić bo zapewne źle został złożony silnik, rozebrać przypatrzyć sie dobrze na tą zębatkę na wale i na wałek rozrządu to sie zobaczy znaki :] Ma być tak, żeby ten znak z zębatki wchodził w znak na wałku, a jeżeli cewka była też ściągana to włożyć coś jak wizytówka pomiędzy cewkę a koło magnesowe, dokręcić cewkę i wyciągnąć papierek.
Pozdrawiam

magda1983 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-07-19, 13:34   

w jakim położeniu powienien znajdowac sie tłok oraz zawór

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2009-07-19, 20:27   

Witam, tłok powinien znajdować się w (GMP) górny martwy punkt. Zawory powiny być zamknięte, luzy zaworowe powinny wynosić :
zawór ssący 0.15
zawór wydechowy 0.20. przy takich ustawieniach luzów zaworowych maszyna powinna palić bez zarzutów.Cewkę -moduł Możesz ustawić na mały kalendarzyk tak jak powiedział Robjunior. Ważne: nie pomylić popychaczy ssący -wydechowy.

magda1983 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-07-22, 18:07   

dziekuje henry58

Gregor 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-08-01, 18:43   

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem z silnikiem B&S Sprint.
Objawy są następujące:
1. Pływa na obrotach,
2. Świeca bardzo mocno okopcona,
3. W momencie spadku obrotów dymi na czarno.
Zanim napisałem post, wykonałem
a. czyszczenie gaźnika i zbiornika ( w tym: membrana cała, sprężynka na swoim miejscu, drożna dysza)
b. regulacja przerwy na świecy (0,7mm), w tym zmiana świecy
c. regulacja cewki zapłonowej (odległość od elektromagnesu na grubość ścianki butelki PET)
d. oględziny zaworów czy nie nadpalone ( głowica bardzo czarna i duży nagar sadzy)
e. oględziny elektromagnesu czy nie urwany i przesunięty na wale (jest na swoim miejscu)

Kończą się mi już pomysły....jeśli ktoś wie co to może być proszę o wypowiedź
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gregor 2009-08-01, 18:46, w całości zmieniany 1 raz  

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2009-08-01, 20:12   

Witam, wymień membrany pod gażnikiem .

Gregor 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-08-01, 20:59   

Dzięki za odpowiedź, nosiłem się z zamiarem wymiany membrany....jest jeszcze jeden szczegół objawów....w trakcie koszenia potrafi zgasnąć i jest problem z odpaleniem, pomaga jedynie wymiana świecy.
Poprzednio kiedy pływała na obrotach, przyczyną był oring który wypadł z miejsca w którym się łączy gaźnik z dolotem do silnika, dlatego i tym razem podejrzewałem, iż dostaje się "fałszywe powietrze".
Wymienię membranę, a jeśli to nic nie pomoże to co dalej ???
Ostatnio zmieniony przez Gregor 2009-08-01, 21:00, w całości zmieniany 1 raz  

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2009-08-02, 10:06   

Witam, oring o którym Wspomniałeś znajduje się w miejscu połączenia kolektora ssącego a gażnika.Oprócz oringu powinna być również okrągła podkładka z tworzywa.Jeżeli wymiana membran nie pomoże wymień sprężynę obrotów.

Gregor 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-08-02, 10:21   

Cześć, o zabezpieczeniu oringu przed wypadaniem w postaci pierścienia na kolektorze dolotowym nie wspominałem ponieważ jest to dla mnie i dla Ciebie (Henry58) rzecz oczywista :-D .
Wykluczyłem również sprężynki regulujące obroty, a to dlatego że kiedy kosiarka pracuje ze zdjętym filtrem powietrza przytrzymuję płytkę regulatora obrotów w miejscu gdzie jest połączona z przepustnicą to niestety nadal pływa :( , a powinna wówczas pracować równo.

Nasuwają się 2 rzeczy, Tak jak piszesz Henry do wymiany membrana lub dostaje lewe powietrze....choć jutro zobaczę jeszcze na sprężynkę membrany w gaźniku i niecą ją rozciągnę, co Ty na to ???

Henry58 
Specjalista
serwisant

Wysłany: 2009-08-02, 18:56   

Witam, sprężyna ma swoją wytrzymałość(mechaniczną) na rozciąganie,jeżeli traci tę właściwość to należy wymienić a nie rozciągać.

Brimstone87 
Nowicjusz

Skąd wiesz o forum: Internet - Google
Wysłany: 2009-08-05, 17:41   Kosiarka B&S 3.5 Classic Po czyszczeniu,dymi i nagrzewa

Witam wszystkich z powszechnym problemem.

1. Zakupiona w czerwcu br. na giełdzie.
2. Do czasu problemu przed moim wyjazdem tzn przed połową lipca kosiła bardzo ładnie, trochę się grzała ale to zapewne od ciężkości pracy i dołków w ogrodzie.
3. Problem powstał gdyż dokaszałem część trawnika i zacząłem ją czyścić.
W sumie wiedziałem żeby jej nie przechylać całkowicie na bok, ponieważ to czterosuw, jednak od spodu korpusu było dużo mułu trawiastego i nie chcący przechyliła się na bok, doczyściłem trzymając w powietrzu.
4. Podpompowałem pompką, odpaliłem i jak w niektórych tematach już było, po jakichś 30 sek. z wylotu tłumika zaczęła chlapać olejem, po kilku odpaleniach przestała.
Jednak pozostaje nadal fakt że po odpaleniu i 30sekundach chodzenia wylatuje ciemny dym i silnik mocno i szybko się nagrzewa.
5.Wnioskuje, że tłumik skąd wylatuje dym i może (silnik), jest zalany i poczekać aż ten olej przepali i wypluje normalnie jej używając i kosząc.
6.Olej niedawno nowy, org Briggsa 0.6. + chce wymienić filtr-gąbkę + świecę na nowe i świeże.
7. Świeca czyszczona + filtr z grubsza.
8.Dwa dni przed wyjazdem jeszcze odkręcając górne elementy, próbowałem oczyścić, ale jednak dalej dymiła, teraz minęło ponad 2 tygodnie, więc myślę że może samo już co miało wyschnąć wyschło i będzie ok.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Brimstone87 2009-08-05, 17:42, w całości zmieniany 1 raz  

Slawekpr 
Rozkręcający się
Slawekpr

Skąd wiesz o forum: znalazłem
Wysłany: 2009-11-18, 08:48   

w tłumiku zebrał się olej musi się wypalić ale to byłby dym koloru niebieskiego bardziej

czarny dym jeśli jest to wówczas problemy gaźnikowe się objawiają

Odpowiedz do tematu