Czy w kosiarkach tylnonapędowych, dla uzyskania naprężania paska, jest stosowana jakaś sprężyna odciągająca przekładnię do tyłu.
Nagle kosiarka staciła ciąg.Po pochyleniu tyłu w dół,załapuje ale nie jest to normalne robocze ustawienie.Ew.może ma ktoś foto o co zaczepia sprżęzyna,lub jak mocna ma być.Załączanie z rączki działa ,(przy pochyleniu tyłu)
Witam, tak powinna być sprężyna odciągająca napęd co pozwala na zluzowanie paska klinowego.Sprężyna mocowana jest do dolnej części wózka (powinno być wycięcie przy osłonie metalowej tuż przy przekładni) a druga część sprężyny mocujemy do otworu przy stałym metalowym ramieniu.
_________________ Henry58
conri Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 310
Wysłany: 19 Sierpień 2011, 17:42
Jest otwór fi 5mm w obudowie (lawecie) pewnie na zaczepkę sprężyny.Musiała skorodować albo,strzelila jak wymieniałem pasek,i nie zauważyłem momentu.
Sz Fachowiec potwierdził domysły amatora:)
Wysłany: 21 Sierpień 2011, 20:06
Hola!
Nie jest tak łatwo, jak się pisze. Otwór jest ale nie do tego,Nie ma praktycznie żadnego punktu
zaczepienia . Jedynie w przekładni jest przelotowy otwór- na trzpień do którego można by zaczepić jeden koniec sprężyny.Ale drugi ?Bez podejrzenia innego rozwiązania -stoję w miejscu.Sprężyna odciągajaca też musi być mocna.Nie ma w necie żadnych przykładów rozwiązań dla podpatrzenia.Czy drugi koniec sprężyny może być zaczepiony o oś-łącznik tylnych kół? Nie mam pomysłu jak wrócić do pierwotnego ustawienia napędu.Przekładnia się waha na osiach ,a wiem ze powinna być odciągana do tyłu napinając pasek.
Witam, w kosiarkach firmy Victus, Oleo-mac lub Efco stosowane jest mocowanie sprężyny i jakim mówisz.Cóż podejdź do najbliższego serwisu i poproś o pokazanie tego rozwiązania czy na sprzęcie lub na rozkładówce - serwisowej.
_________________ Henry58
Wysłany: 22 Sierpień 2011, 19:02
Właśnie byłem jak radzisz.Pech że mieli"na składzie" same beznapędowce,A rozmowa skończyła się radą ,aby przywieźć sprzęt.Nikt nie lubi klienta co chce odebrać chleb:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum