Możesz coś więcej na ich temat powiedzieć? Jak wygląda ich pielęgnacja, jakie warunku lubią najbardziej, kiedy je najlepiej posadzić itp? Mam puste miejsce w ogrodzie i nie wiem co tam posadzić.
Paru moich sąsiadów posiada malwy i muszę przyznać, że ładnie wyglądają w ich ogrodach. Może kiedyś o nich pomyślę, na razie niestety odpadają, bo nie mam miejsca w swoim ogrodzie.
kama
Imię: Kasia
Wysłany: 5 Sierpień 2014, 11:31
Mam pytanie, mam kawałek wolnej ziemi przy domu (przy wyjściu na ogród) i nie wiem co tam posadzić. Malwy są ładne ale może ktoś coś innego poleci? Miejsce jest dobrze nasłonecznione.
kama
Imię: Kasia
Wysłany: 7 Sierpień 2014, 11:45
Zastanawiałam się nad lawendą wąskolistną, ale może macie inne propozycje?
Matka [Usunięty]
Wysłany: 17 Grudzień 2014, 10:19
Malwy są piękne. Ja mam ciemnoczerwone i różowe. Malwy sadzone są zazwyczaj przy płotach i ścianach budynków, doskonale wyglądają też w kompozycjach z innymi roślinami. Można zestawić z hortensją ogrodową i powojnikiem.
W miejscu nasłonecznionym najlepiej posadzić odmiany kwiatów, które mają cytrusowe kwity, a także wszelkie gatunki kwiatów japońskich.
Uwielbiam malwy, kojarzą mi się z moim dziadkiem, który był zapalonym miłośnikiem malw. Świetnie sprawdzają się w ogrodach wiejskich, kojarzą mi się z taką swojskością, ciepłem, spokojem. Są przepiękne a niektóre najnowsze odmiany po prostu zapierają dech:)
W miejsca nasłonecznionych to na przykład rozchodniki pięknie będą wyglądać, albo trytomy, irysy też dobrze rosną i raczej nie mają tendencji do oparzania się ani nic, więc też warto. No i oczywiście jeszcze moje ulubione przetaczniki, powinny się szybko i wybujale wyrosnąć. Jak lubisz "nietradycyjne" kwiaty to może przegorzany?
Osobiście lubię,takie malwy ogrodowe bardzo przypały mi do gustu,szczelnie jeżeli wiemy jak sie nimi opiekować i pielęgnować. Moim zdaniem to niemal podstawowa ozdoba,roślina w każdym ogrodzie:)
Mnie podobają się tak naprawdę najróżniejsze kwiaty, jak i wszelkie inne roślinności. Ja przykładowo tutaj https://colorplant.pl/sklep/?filter_grupa-rosliny=thujethuje planuję kupić teraz szmaragd tuje, czy wszelkie inne podobne rośliny, które nieco ożywią nasz ogród. Tam akurat mają wartościowe roślinki- w sensie taki, że mają mocne korzenie dlatego tym bardziej opłaca się tam dokonać zakupu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum