Witam,
proszę was kochani forumowicze o pomoc w wyborze kosiarki spalinowej z napędem. Przeczytałam to forum od deski do deski i wywołało to zamęt w mojej głowie. Pomóżcie wybrać kosiarkę na teren ok 2500 m2, lekko pochylony, cena ~1600 PLN.
troku, to może zadam pytanie inaczej. Czy napęd w tak małych maszynach (51 cm-46 cm) jest przydatny? Kiedy taka opcja jest konieczna? Nie miałem jeszcze styczności z kosiarkami ze zmienną prędkością prowadzenia. Czy rzeczywiście jest to przydatne czy jest tylko zbędnym gadżetem, kolejnym elementem który może ulec awarii.
Pomógł: 11 razy Wiek: 26 Dołączył: 22 Maj 2010 Posty: 480 Skąd: Lubelskie
Wysłany: 21 Wrzesień 2010, 23:24
jak kupisz kosiarke która nie ma regulacji szybkości napędu to będziesz musiała za kosiarką szybko chodzić, jak kupisz z regulacja szybkości to na najwolniejszym biegu będziesz chodzić za kosiarką spacerkiem.
troku, rozumiem, że system o którym mówisz to bezstopniowa regulacja prędkości.
Natomiast czy w sytuacji, kiedy zamierzam używac kosiarki w trybie mulczykowania oraz z koszem, czy w konsekwencji tego możliwość zmiany prędkości prowadzenia maszyny nie jest koniecznością. Czy podczas mulczykowania nie powinna być niższa prędkość? To są właśnie pytania do urzytkowników, którzy otarli sie o kwestie już czysto eksploatacyjne. Bo jeśli zmienna prędkość ma być tylko extra dodatkiem, który nie wpływa na jej funkcjonowanie, lub jeśli jest to tylko kwestia mojej wygody i "nieganianiu" za maszyną, to odpuszczę kwotę ok 200-300 zł - w zależności od modelu.
Natomiast czy w sytuacji, kiedy zamierzam używac kosiarki w trybie mulczykowania oraz z koszem, czy w konsekwencji tego możliwość zmiany prędkości prowadzenia maszyny nie jest koniecznością. Czy podczas mulczykowania nie powinna być niższa prędkość?
czy twój trawnik jest równiutki i trawa rośnie na taką samą wysokość wszędzie więc raczej takiego trawnika nie zobaczysz a ADS da ci możliwość pracy nad taką właśnie trawą, o całą kosiarkę należy dbać regularnie po każdym koszeniu powinna być oczyszczona z resztek pokosu,
_________________ Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
NIE KUPUJCIE KOSIAREK Z FIRMY HUSAR - MOŻE SILNIK MAJĄ DOBRY ALE RESZTA ODPADA , SZKODA NERWÓW, CZASAMI AŻ PŁAKAĆ SIĘ CHCE. LEPIEJ IŚĆ DO SKLEPU I DOŁOŻYĆ WIĘCEJ KASY NIŻ KUPOWAĆ PRZEZ ALLEGRO. W SKLEPIE ZADBAJĄ O KLIENTA NIŻ PRZEZ TE ALLEGRO.
Witam,
jak większość, proszę o POMOC. Przeczytałam wiele o kosiarkach, ale nadal nie wiem co wybrać.
Trawnik ok. 500 m2, na równym terenie, posiany, zwałowany i rośnie. Po bokach trochę falistych rabat oddzielonych obrzeżem z kostki. I jaką do tego terenu kupić kosiarkę - dobrą, z napędem, koszem, opcjami mulczowania, rozdrabniania, ADS itp, dla kobiety - nie słabej, ale koszenie nie ma być wysiłkiem. Kosiarka ma być na lata, więc nie oszczędzam (no bez przesady).
tyle że nie jest tania, są szerokości 47 cm i 53 cm (nawet z uruchamianiem z kluczyka... ale cena... :)
jak będziesz kupowała kosiarkę staraj się wybrać taki sklep gdzie ją dla Ciebie bez kręcenia nosem uruchomią, pokażą co i jak . Nie polecam kupowania przez internet :)
Ostatnio zmieniony przez KcPr 28 Maj 2011, 11:56, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum